Pěstování chilli papriček
Pěstování chilli papriček není žádná věda a určitě to zvládne každý z vás.
Pěstování se dá rozdělit přibližně na 4 části: VÝSADBA, PŘEPÍCHÁNÍ, PŘESTĚHOVÁNÍ a SKLIZEŇ.
1) VÝSADBA:
Chilli papričky vysazujeme nejčastěji v únoru, případně březnu. Dle mého názoru ideálně právě přelom těchto měsíců.
Na výsadbu použijeme libovolný kelímek (např. od másla), do kterého uděláme ve spodní části díry pro zavlažování a zaplníme substrátem pro výsev.
Následně si připravíme, např. pomocí špejle, či párátka malé díry, přibližně 1 cm hluboké a od sebe vzdálené cca také 1 cm.
Do jednotlivých dírek pak vkládáme jednotlivá semínka chilli papriček a následně je přikryjeme hlínou a trochu udusáme.
Po zasazení všech semínek lehce hlínu zalijeme (jak ze shora, tak ze spodu pomocí kalíšku) a uložíme na teplé místo – ideálně na topení na prkénko.
Hlínu a chilli papričky průběžně zaléváme, tak aby hlína zůstala neustále vlhká.
Kelímek můžeme přikrýt i fólií, pro zajištění větší vlhkosti a aby semínka rychleji vyklíčila – POZOR ale aby z důvodu vlhkosti nedošlo k uchycení plísně!
TIP: Pro rychlejší vyklíčení semínek doporučuji každé semínko před vložením do substrátu namočit do vody a až poté vložit do hlíny. Dojde k rychlejšímu vyklíčení. Osobně používám naprosto vždy.
2) PŘEPÍCHÁNÍ CHILLI PAPRIČEK
Jakmile chilli papričky vyklíčí a budou zhruba cca 3-5 cm vysoké, je potřeba je přesadit.
Každou rostlinku zvlášť opatrně vyjmeme z hlíny i s kořeny. Kořeny následně zkrátíme cca o polovinu nebo o 2/3.
Mezitím si připravíme již větší truhlík, ve kterém budeme chtít mít chilli papričky zasazené až do sklizně.
Do hlíny si připravíme přibližně 2 cm hluboký ďolík, do kterého rostlinku přesadíme. Hlínu okolo ní udusáme, a máme přesazeno.
Vhodné nechat rozestupy v truhlíku přibližně 10 -20 cm mezi jednotlivými rostlinkami.
Přesazené truhlíky umístíme na slunečné teplé místo. Ideální umístění je například na parapet okna směřující na jih.
TIP: Zkracování kořenů prospěje rostlince tím, že nebude příliš vysoká a hubená, ale měla by zesílit a být tak více odolná vůči větru.
3) PŘESTĚHOVÁNÍ
Rostlinky nám pomalu rostou a nárokují si čím dal více místa a vyžadují více a více slunce. Ideální doba přestěhování rostlinek do venkovních prostorů je po dni třech zmrzlých (12. – 14. květen). Ne však dříve, pokavaď víte, že má přijít ještě nějaký mrazík, či silný studený vítr.
Rostlinky stěhujeme opět ideálně na jih, aby na ně co nejvíce svítilo sluníčko. Na novém působišti mohou rostlinky vydržet až do sklizně.
TIP: Po přestěhování rostlinek ven je vhodné krom podpěry ve formě bambusu vytvořit i další podpěrný systém. Například ve formě provázkového plotu, o které se rostlinky mohou opřít a který zabrání v případě většího větru páru rostlinek.
4) SKLIZEŇ
Doba, na kterou se každý z nás těší nejvíce – SKLIZEŇ. Jak ale poznat, kdy je paprička již dozrálá, a kdy naopak je lepší ji na rostlince nechat?
Já používám osvědčený recept ve formě kontroly tvrdosti papričky. Dozrálá paprika je na hmat měkká a plně zbarvená do barvy, jakou má mít. Každý plod je teda před utržením lepší zkontrolovat, zda je dostatečně měkká a až následně ji utrhnout.
Je nutné si dát pozor na to, že každý druh může dozrávat jinak, v závislosti i na barvě. Například u druhu co pěstuji nejvíce já, mám barevné rozmezí červené, oranžové a žluté. Všechny jsou stejné odrůdy, ale červené vždy dozrají nejdříve, následně za nimi oranžové (červen, červenec a srpen) a žluté sklízím vždy až poslední (dozrávají až ke konci srpna).
TIP: Zbarví-li se paprička ze zelené do černé, nebo tmavě fialové, neznamená to, že je špatná, ale že dozrává a mění svou barvu. Nechte takovýto plod ještě několik týdnu na sluníčku na rostlině a uvidíte, že dozraje do správné barvy.