Naše druhy chilli papriček
Zde uvádíme většinu našich druhů chilli papriček, jež „aktuálně“ pěstujeme.
DAMIÁN, KRISTIÁN, KILIÁN
Papričky, jež pěstujeme v největším množství, neboť je využíváme na tvorbu našich domácích chilli olejů.
Damián = červená, pálivost: 30 000 – 40 000 SHU;
Kilián = oranžová, pálivost: 45 000 – 50 000 SHU;
Kristián = žlutá; pálivost: 50 000 – 60 000 SHU;
Jsou to mírně pálivé, tenkostěnné papriky, ideální k sušení. Rostou jako plevel. Výška rostliny 20 – 140 cm. Výška plodů 2 – 10 cm. Naše první chilli rostlinky.
JALAPENO RED GIANT
Pálivost: 6 000 – 60 000 SHU;
Tlustostěnné papriky, nevhodné k sušení, ale vynikající na okamžitou konzumaci, například na pizze, nebo na vyrábění marmelád.
Každý rok s nimi máme problémy při pěstování, většinou z nich vyrostou jiné papriky, než zasadíme.
APACHE
Pálivost: 70 000 – 80 000 SHU;
Maličké papričky, jako jednohubky. Drobný keřík obalený krásnými malými plody. Skvělé do menšího květináče za okno, na občasné ukusování. Na sušení vzhledem k velikosti nemá význam.
PEPERONCINO MUSHROOM YELLOW
Pálivost: 150 000 – 325 000 SHU;
Krásné obří žluté nebo oranžové plody, jež kombinují ovocné a kořenité chutě.
Semínka jsme si dovezli z Itálie, a každoročně je rozmnožujeme a snažíme se tuto odrůdu udržet neustále naživu. Vyzkoušeli jsme i přezimování, a víceméně úspěšně.
TRINIDAD MORUGA SCORPION
Pálivost: až 2 009 231 SHU
– První chilli paprička, která přesáhla hranici 2 000 000 SHU!
– Do roku 2016 byl tento druh nejpálivější papričkou na světě.
– Odrůda byla pěstována tak, aby žádný z plodů neměl méně než 1 000 000 SHU.
– Průměrná pálivost plodů je 1 207 764 SHU
– Chuť a vůně čerstvého plodu této extrémní odrůdy je intenzivně ovocná, což však pro vysokou pálivost ocení jen skutečně zkušení testovači.
– My ostatní bychom se k této papričce měli chovat s respektem a při ochutnávání v její čerstvé podobě přihlížet ke svým možnostem a zdraví.
– Na pálivost určitě pozor! Už při manipulaci s plody je lepší si vzít lepší rukavice. Pálí hodně i na kůži. Šáhnout si například rukou, kterou jsme plod utrhli, do oka, tak celý den nám oko bude slzet.
– Co se týče na chuť, tak z důvodu pálivosti jsme toho moc necítili. Průběh je většinou stejný jako u těch nejpálivějších papriček – Vložíme papričku do úst – následuje škytání – pocení – ztráta hlasu – pálivost od rtů až po žaludek – bolest jícnu a žaludku. Ale ozkoušet jsme jí museli.
– Na ochutnání a vyzkoušení, nebo na zábavu na párty super! Jinak samotné k jídlu za nás určitě ne.
DEVIL’S TONGUE WHITE
Pálivost: až 400 000 SHU
– Jedná se o velice chutnou odrůdu, která zpočátku své ovocné aroma doplní později silným palem na kořenu jazyka a nijak nehořkne ani netrpkne – za nás na samotnou ochutnávku asi nejchutnější plody.
DORSET NAGA
Pálivost: až 1 598 227 SHU (průměrně 1 000 000 SHU)
– Chuť velmi pálivá a zároveň silně aromatická.
– Dorset Naga patří mezi desítku nejpálivějších chilli na světě
– Jedna rostlina je schopna v optimálních podmínkách poskytnout až stovky papriček, které mají silné pomerančově / ananasové aroma
– Rostlinku jsme dostlali od našeho strýce, a proto je nazýváme „Chilli Hůlka“.